Donker Oss

Biografie

“…pen, papier, laptop, microfoon, koelkast vol goedkoop bier, veel te klein kamertje, zootje ongeregeld niet vergeten..”

Het is gedurende de mid jaren ’90 dat muziek van artiesten als Public Enemy, NWA, Wu-Tang, Notorious B.I.G., Blackstar en Company Flow inspireert om te schrijven, om scratchtechnieken te vervolmaken, om beats op drumcomputers te programmeren. Onafhankelijk van elkaar beginnen een aantal jongeren uit Oss zich bezig te houden met hiphopmuziek.

Rond de eeuwwisseling leren Schwarzkopf de la Cruz, Kilo Kretek, Fritsie Bone en Baas Kaas elkaar kennen. Hoewel ze niets concreets uitbrengen wordt er gedurende een aantal jaren in losse formaties opgenomen en opgetreden.

In 2008 maken o.a. Kaas, Kilo en Schwarz deel uit van de formatie The Obnoxious. Deze brengt in een tijdspan van tien maanden acht digitale albums uit die worden uitgebracht in samenwerking met het toonaangevende hiphopplatform Hiphopinjesmoel.nl. Ook komt het album Kleurplaat uit, een project van Kaas (Royal with Cheese) en Neo.

Het is april 2010 wanneer Donker Oss in het leven wordt geroepen. De basis voor de eerste zelfgetitelde EP wordt gelegd. Microfoon en laptop gaan mee in de rugzak. Op uiteenlopende locaties worden nummers opgenomen. Wie aanwezig is doet mee. Tot laat in de weer en vroeg weer op. Rond deze tijd voegen ook Sho Stylin, bassist Wauzzer en drummer Joshua zich bij de groep.

Op 28 mei 2011 komt de Donker Oss EP uit. Met succes, de eerste oplage van de fysieke cd wordt vrijwel meteen uitverkocht. In samenwerking met een keur aan bevriende MC΄s, muzikanten, visuele artiesten en meer van dat soort creatievelingen word hard aan de weg getimmerd. De eerste videoclip Donker Ons verschijnt en de groep draagt twee nummers over het duistere verleden van Oss bij aan een verzamelalbum dat de film De Bende van Oss als thema heeft.

De herdruk van de EP verscheen op 29 februari 2012 tegelijkertijd met een nieuwe video van het nummer Zwart Hart. Momenteel treed de groep regelmatig op en wordt er gewerkt aan nieuw materiaal voor het eerste album.

 

Discografie

2011 Donker Oss – Donker Oss EP (Brabant Lowlife) UITVERKOCHT

2012 Donker Oss – Donker Oss Deluxe EP (Brabant Lowlife) te koop in de Donker Oss webshop

Gastbijdrages

2011 V.A. – Loat ze mar komme!; Ossche Moord en Feestliederen (Uitgeverij Veerhuis/Gekke Gerritje Muziekproducties) - #7 Bekkesnijers & #13 Toen is nu.- Te koop via uitgeverijveerhuis.nl

 

Videoclips

17-09-2011 - Donker Ons - http://www.youtube.com/watch?v=CzM81vgyYmU

29-02-2012 - Zwart Hart - http://www.youtube.com/watch?v=Ir1thubBRA4